DE NL EN

Stalgebouw

 

Wij, filmmaker Martin Hansen en beeldend kunstenaar Marieken Verheyen, zijn de initiators van Re:hof. De laatste 25 jaar hebben we in Amsterdam gewoond en gewerkt. In 2012 hebben we ons leven omgegooid en in de Uckermark in de buurt van Berlijn een voormalige pastorie gekocht. Een dreiseitenhof met een huis en drie grote schuren, een prachtige oude tuin en twee ha land, die we hebben getransformeerd tot Re:hof Rutenberg. Hier hebben we onze droom verwezenlijkt om met weinig geld maar veel creatief potentieel een ongewoon vormgegeven vakantieverblijf te creëren.

Het was een lange weg. Sinds de jaren 50 was er niets meer aan de gebouwen gedaan. Het dak van de grote schuur stond op instorten en de tuin was totaal verwilderd. Er was geen infrastructuur, naar alle schuren en tuinhuizen moesten water- en elektriciteitsleidingen worden gelegd. Om achter in de tuin, die officieel in een natuurgebied gelegen is, te kunnen bouwen moesten we een nieuw bestemmingsplan laten maken, een anderhalf jaar durende procedure.

Op de lange duur willen we zoveel mogelijk zelfvoorzienend en energieonafhankelijk worden. Als eerste hebben we een heliofytenfilter gebouwd waarmee we ons afvalwater kunnen zuiveren. Met het schone water dat uit het filter stroomt wordt de tuin besproeid. Binnenkort wordt het douche- en verwarmingswater door een zonneboiler verwarmd en op termijn komen er zonnepanelen.

Bij het bouwen hebben we zoveel mogelijk milieuvriendelijke en natuurlijke bouwstoffen gebruikt om een gezond binnenhuisklimaat in onze vakantiewoningen te creëren. Re: in Re:hof staat o.a. voor re:cycling, tijdens de verbouwing hebben we er een sport van gemaakt om niets weg te gooien en voor al het vermeende afval een nieuwe bestemming te vinden.

Op basis van ons concept en eerste ontwerpen voor de gebouwen is een vruchtbaar samenwerkingsproces met architect Peter Grundmann ontstaan. Hij heeft met zijn onconventionele architectuuropvattingen onze ideeën aangescherpt en een aantal zeer essentiële ingrepen voorgesteld, zoals het enorme venster dat in de achterwand van de gang van de stal is gesneden. Hij heeft ook een van de tuinhuizen ontworpen (Prunus), de andere twee en het sauna-ensemble zijn van onze hand.

Re:hof werd gedurende 3 jaar opgebouwd. Veel mensen hebben hun steentje bijgedragen om de voltooiing mogelijk te maken. De grotere klussen zijn door aannemers geklaard, al het andere hebben we zelf gedaan. Daarbij hadden we hulp van vele helpende handen van vrijwilligers uit de hele wereld, die korte of langere periodes bij ons verbleven en hun werkkracht, kennis en engagement hebben ingebracht. Voor al die hulp is onze dank groot!

rehof rutenberg umbau